22 august 2012

TABĂRA DE CREAȚIE din TURDA - august 2012









     Expoziţie la Salina Turda

01 septembrie 2012

Spaţiul de intrare a turiştilor la Salina Turda continuă să fie o adevărată galerie de artă. Din nou, spaţiul a fost gazda unei expoziţii organizate de Casa de Cultură a municipiului Turda, expoziţie în care pot fi admirate lucrări aparţinând artiştilor participanţi la o tabără de pictură.
Directorul Casei de Cultură Turda, Felicia Răcean, a fost cea care s-a ocupat îndeaproape de organizarea expoziţiei, printre artiştii expozanţi numărându-se Mihály László (Kiskunfálegyháza), Larisa Oniş (Turda), Szűts Tamás (Kiskunfálegyháza), Simonfy Dani Irén (Cluj Napoca), Felicia Răcean (Turda) sau Simonfi Éva (Târgu Mureş).
În prezenţa lui Simonfy Irén, a viceprimarului Lucian Nemeş şi a directorului Salinei Turda - Ovidiu Mera - Felicia Răcean a prezentat lucrările expuse şi chiar a precizat că una din lucrări - o sculptură în lemn înfăţişând chipul poetului Mihai Eminescu - aparţinând lui Mihály László va fi donată Primăriei Turda în toamna acestui an.
Lucrările expuse au fost realizate în cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie "Transilvania", o tabără organizată de către asociaţia familiei Simonfy, pe o proprietate privată a familiei, şi la care au participat artişti din România şi de peste hotare. Potrivit Feliciei Răcean, modul în care este organizată tabăra de creaţie vizează inclusiv comunicarea între artiştii participanţi, artişti din diferite zone geografice.
Exponatele au fost apreciate şi de viceprimarul Lucian Nemeş, care a dorit să mulţumească managementului Salinei Turda pentru disponibilitatea de care dă dovadă în oferirea spaţiului pentru expoziţie. Locaţia expoziţiei a fost apreciată şi de către Felicia Răcean - "spaţiu extraordinar, atipic şi fantastic de generos" - Ovidiu Mera arătându-şi disponibilitatea ca spaţiul să rămână, în continuare, o adevărată galerie de artă, dar nu una chiar obişnuită, ci, poate, cea mai vizitată galerie de artă din România, având în vedere numărul turiştilor care vizitează Salina Turda.Iar în timp ce managerul Salinei Turda îşi arăta deschiderea pentru promovarea talentelor, viceprimarul Lucian Nemeş încerca: "Să înţeleg că aici putem avea o a doua galerie de artă a municipiului Turda?". Directorul Ovidiu Mera şi-a arătat în continuare disponibilitatea, menţionând că turismul, dincolo de deplasare şi vizitarea Salinei, mai înseamnă şi turism cultural.

 

 





Numărul artiştilor plastici care aleg ca şi sursă de inspiraţie pentru creaţiile lor peisajele şi monumentele Turzii sporeşte de la an la an. De asemenea, locurilor de unde vin artiştii li se adaugă alte şi alte aşezări, din tot mai multe ţări. Între 12 şi 19 august, asociaţia „Cultură Fără Frontiere Transilvania” a organizat, la Casa „Simonfy”, cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie „Artă plastică fără frontiere Turda”. La această ediţie, coordonată de profesoara Simonfy Dani Irén, au participat artiştii plastici Larisa Maria Oniş, Felicia Răcean, din Turda, Simonfi Éva, de la Tîrgu Mureş, respectiv doi oaspeţi de peste hotare, sculptorii Szüts Tamás şi Mihály Lászlõ, din Kiskunfélegyháza(Ungaria).
       În ceea ce priveşte „palmaresul” participanţilor, aceştia au adus ca ofrandă artelor mulţi ani de trudă, materializată în participări la numeroase expoziţii. Un alt amănunt menit să atragă atenţia este diversitatea profesională a celor şase pictori şi sculptori care au participat la cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie „Artă plastică fără frontiere”.
 
       Astfel, Simonfy Dani Irén a absolvit secţia Ştiinţe Naturale-Geografie a Institutului Pedagogic din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte artele plastice, Simonfy Dani Irén a urmat cursurile de grafică la Şcoala Populară de Artă din Cluj-Napoca, unde a studiat cu profesorii Budai Lajos, Grosz Irma, Horák Jozsef şi Vasile Crişan. Profesoara Simonfy Dani Irén este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori şi al Cenaclului de Arte Plastice „Atelier 11′’ de pe lîngă Casa de Cultură a municipiului Cultură Cluj-Napoca, dar şi al Uniunii MÛVÉSZET BARÁTOK EGYESÜLETE” din Budapesta –Ungaria.
       Director al Casei municipale de Cultură din Turda, profesoara Felicia Răcean, licenţiată a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie, specializarea bulgară-romană, a absolvit recent şi secţia de pictură a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Membră a Asociatiei Artiştilor Plastici Cluj şi a Societăţii Culturale Filarmonia Turda, Felicia Răcean realizează tablouri cusute, icoane pe lemn şi picturi.
       Absolventă a Facultăţii de Litere, preşedinte al Cenaclului literar „Pavel Dan” din Turda, profesoara Maria Larisa Oniş a cochetat şi cu artele plastice. Dacă înclinarea Mariei Larisa Oniş spre literatură s-a concretizat, pînă acum, în trei volume de poezii publicate, pasiunea poetei pentru grafică şi pictură a oferit publicului primele lucrări în anul 2003, cînd artista a participat la expoziţia de grup de la Sala Radio Bucureşti. De atunci şi pînă azi, Maria Larisa Oniş a mai participat cu lucrări la circa 30 de expoziţii personale sau de grup, organizate atît la Turda cît şi în alte oraşe din ţară.
       Absolventă a Institutului Politehnic Cluj-Napoca – Facultatea de Construcţii, în anul 1978, Simonfi Éva, îndrumată de profesoara Lucia Călinescu, a urmat Şcoala de Arte Tîrgu-Mureş, pe care a absolvit-o în anul 2011. Membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş din anul 2005, Simonfi Éva a avut opt expoziţii personale, organizate la Tîrgu-Mureş, respectiv Sîngeorgiu de Mureş. Pictoriţa a mai participat la 14 expoziţii colective, organizate la Turda, Suceava, Brăila, Mădăraş, respectiv la Tîrgu-Mureş. Picturi semnate de Simonfi Éva se află în colecţii din România, Ungaria, Austria, Germania, Suedia, S.U.A, Israel şi Italia.
        Mihály Lászlõ, sculptor originar din Hoghiz, judeţul Braşov, stabilit încă din anii copilăriei la Hunedoara, trăieşte de 20 de ani în Ungaria, la Kiskunfélegyháza. Membru al Asociaţiei „Holló László” din localitatea de adopţie, Mihály Lászlõ a realizat lucrări de artă plastică, expuse la Biblioteca oraşului Kiskunfélegyháza (portretul lui Petõfi Sándor),Gimnaziul „Móra Ferenc” (portretele lui Móra Ferenc şi Bethlen Gábor), Şcoala generală „Battyhányi” (portretul lui Battyhányi Lajos), Şcoala profesională „Kossuth Lajos” (portretul lui Kossuth Lajos),precum şi în colecţii particulare din Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Canada, Ungaria şi România.
       Szüts Tamás, artist plastic născut la Szeged, locuieşte de aproape trei decenii la Kiskunfélegyháza (Ungaria). Membru al Uniunii Sculptorilor din Ungaria, Szüts Tamás a realizat simbolul oraşului Kiskunfélegyháza. Artistul a creat şi executat plachetele ce se înmînează cetăţenilor de onoare ai oraşelor Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab, Tiszaalpár. Sculptorul a mai realizat 30 de lucrări expuse pe domeniul public în Austria şi în mai multe oraşe din Ungaria. Printre acestea se află „Fîntîna Europa” din faţa Primăriei Kiskunfélegyháza. Szüts Tamás a participat la 120 de expoziţii colective în Ungaria, Germania, Serbia şi Ucraina şi a realizat peste 30 de expoziţii personale în Silkeborg (Danemarca), la Budapesta, Szeged şi Kiskunfélegyháza (Ungaria).
        Cu lucrările realizate de cei şase artişti plastici participanţi la cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie „Artă plastică fără frontiere Turda” s-a organizat o expoziţie, vernisată sîmbătă, 18 august. Expoziţia, amenajată la intrarea în Salină, rămîne deschisă publicului pînă după Zilele Turzii, eveniment ce va avea loc între 31 august şi 2 septembrie.
      Preşedintele Asociaţiei „Cultura Fără Frontiere Transilvania”, ing. Simonfy Zoltán, a menţionat că organizarea celei de-a doua ediţii a taberei a fost posibilă datorită sprijinului oferit în acest scop de Primăria Turda, Fundaţia „Bethlen Gábor” (Ungaria) şi firma IB Lemn Comimpex din Tîrgu-Mureş.
Emil HĂLĂŞTUAN
21.08.2012



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu